A sós madárkenyér receptje

2021. december 30.

Hasznos beruházni egy mérlegre, és hetente megmérni a papagájunkat. Tomi és Tami, az én két afrikai szürke papagájom súlya szinte egész életükben egy plusz-mínusz tíz grammon belüli tartományon belül maradt 12 éven keresztül. Benni, a kétéves ara 18 hónapja tartja ugyanazt a súlyt. Jó móka kreatívnak lenni a madárkenyérrel. Különböző feltéteket használok, például tökmagot, szezámot, mákot vagy chiamagot. Vedd figyelembe, hogy nem mindenki fogadná el vagy használná ezt receptet a tojás és a sovány tej miatt, mert idegenkednek az ilyesmitől.

A sós madárkenyér receptje

A madaraim sokat mozognak, ezért időnként reszelt sajtot adok hozzá feltétként. Egyesek azt állítják, hogy a papagájok nem tudják megemészteni a laktózt. Belga barátom, Bart von Hoenigan joghurtot használt, hogy visszacsalogassa a karjára a szabadon repülő szürke gémjeit. Én bio lisztet használok, és különböző teljes kiőrlésű liszteket: teljes kiőrlésű / tönkölybúza / kaput stb.

A sós madárkenyér receptje

A konkrét recept:
450 g liszt
Csipetnyi só
2/3 nagy bio tojás héjával (ha megosztjuk a papagájokkal, hagyjuk ki a tojáshéjat)
2 evőkanál méz
2 teáskanál szódabikarbóna

500 ml sovány tej, amelyhez 2 evőkanál almaecetet (vagy citromlevet) adunk, hogy a tej megalvadjon 450/ 500 gramm apróra vágott vagy reszelt vegyes zöldség. Lehetőség szerint bio: csemegekukorica, kelkáposzta, sárgarépa, mángold, reszelt édesburgonya, bármilyen főtt bab, például csicseriborsó. Néha reszelek egy kis céklát; néha adok hozzá cukrozatlan almapürét. Szakértői vélemény nem ért egyet a fokhagymával kapcsolatban. Az én kakadum nagyon szereti.

A sós madárkenyér receptje